keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Siirtyisinkö raakaruokintaan?

Jos harkitset raakaruokintaan siirtymistä, kehoitan miettimään ensin seuraavia asioita:

1) Onko koirasi alle vuoden ikäinen? Älä siirry raakaruokintaan, odota. Voit tehdä korvaamattomia vahinkoja luuston kanssa.
2) Kutiaako koirasi? Tee sille ulkoloishäätö ja varmista eläinlääkäriltä, ettei sillä ole täitä, hilsepunkkia, kapia tai mitään vastaava. Pääkaupunkiseudulla ulkoloisia on koirilla melko paljon ja ne aiheuttavat kutinaa.
3) Epäiletkö allergiaa? Tee allergiatesti. Älä arvaile. Itse en usko eliminointidieettiin, se on ajan hukkaa, nopeampiin tuloksiin pääsee, kun tietää pohjan, minkä päälle alkaa rakentamaan uutta ruokavaliota.
4) Jos vain pystyt, pysy hyvälaatuisessa kuivaruoassa, se on helpompaa ja turvallisempaa. Vältä koiranruokia, joissa on viljaa. mm. Orijen ja Canagan ovat ruokamerkkejä, joissa ei ole viljaa.
5) Haluatko säästää? Oikeaoppisesti raakaruokinnalla oleva koira ei säästä rahaa verrattuna hyvälaatuiseen kuivamuonaan.
6) Olitpa kuiva- tai raakaruoalla, muista tarkistaa proteiinien saanti. Koira tarvitsee ruoastaan 17-20% proteiinia, ruokaa n. 2% painostaan. (5 kg -> 150 g, 50 kg -> 1000g).  Ruokamäärä (2%) on suuntaa antava ja riippuu koiran iästä ja aktiivisuustasosta. Jos syöttää ruokana puhtaasti jauhelihaa, jonka proteiinipitoisuus on 17,5, niin liha kattaa sekä ruokamäärän tarpeen että proteiinitarpeen (mutta ei kalsiumin eikä D-vitamiinin tarvetta).
HUOM! Kuivaruuissa proteiinitaso ilmoitetaan % kuiva-aineesta, mikä ei ilmaise sen sulavuutta ja laatua, eli sen hyödyllisyyttä koiralle. Huonolaatuinen proteiini (esim. kanan jalat ja nokat, keuhkot, jänteet) kasvattaa proteiini%, mutta ei hyödytä koiraa. Jos ruuassa on runsaasti rasvaa, josta saadaan runsaasti energiaa, ei ruokaa voida syöttää tarpeeksi jotta proteiinien tarve täyttyisi.
7) Jos siirryt raakaruokintaan, ota taskulaskin käteen ja varmista
            a) proteiinien saanti
            b) kalsium-fosfori suhde
            c) D-vitamiinin saanti
            d) A-vitamiinin saanti
Jos et tiedä miksi nuo ovat tärkeitä ja mikä on koiran ravitsemuksellinen minimitarve, pysy kuivaruoassa, jossa kaikki on laskettu puolestasi tai etsi tarvittava tieto ja aloita raakaruokinta vasta sitten.
8) Punnitse koirasi ja tarkista aika ajoin, että koirasi paino pysyy tavoitteessa.

Linkki:
Ajatuksiani ruokinnasta 2011
9) Lisäravinteet / Katiska http://www.katiska.info/ravitsemus/vitamiinit/lisaravinneviidakko/